Reflectief schrijven

in stress- en loopbaancoaching

Waarom reflectief schrijven in stress- en loopbaancoaching?

Einstein zei: “Je kunt problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze die ze ook heeft veroorzaakt”. Die wijsheid gaat ook op bij loopbaanvragen.

Als coach help ik mensen hun binnenwereld te ontmoeten. Een goede methode om een andere kijk op stress te ontwikkelen of nieuwe antwoorden te vinden op loopbaanvragen is reflectief schrijven.

Reflectief schrijven is een hele natuurlijke manier om naar een diepere innerlijke laag te gaan. Je zoekt met reflectief schrijven op een ander niveau naar antwoorden. Je kunt reflectief schrijvend makkelijker in gesprek gaan met jezelf en voelen wie je echt bent. Schrijven kan helpen om je ego, je gedachten over wie je moet zijn los te laten en ruimte te maken voor wie je echt bent.

 

Wanneer reflectief schrijven in stress- en loopbaancoaching?

Veel mensen vinden reflectief schrijven in stress- en loopbaancoach trajecten een prettige manier om te reflecteren. Of ze vinden de afwisseling tussen schrijven en praten prettig.

Andere mensen vinden het bij stress- en loopbaancoach trajecten wat lastiger om uit hun hoofd te komen en hun diepere gevoelens te verwoorden. Schrijfoefeningen kunnen je dan helpen om bij het gevoel in je diepere bewustzijn te komen.

Je hoeft niet mooi te kunnen schrijven of ervaring te hebben met schrijven. Ik doe ook zeker niet aan schrijfcoaching. Ik moedig je alleen aan (als je dat zelf prettig vindt) om je pen op papier te zetten en te kijken wat er dan naar boven komt.

En schrijf je liever niet, ook prima, dan schrijf jij gewoon je verhaal met je stem in onze gezamenlijke gesprekken.

 

Hoe werkt reflectief schrijven in stress- en loopbaancoaching?

Als je ervoor kiest voor reflectief schrijven als onderdeel van je stress- of loopbaancoach-traject, geef ik je soms een schrijfopdracht tijdens de coachgesprekken die we samen hebben.

Andere keren zal ik je een schrijfopdracht voor thuis mee geven. En als je wil, kun je ook een dagboek of notitieboekje met reflecties en gedachten bijhouden tijdens het coachtraject.

Bij de start van het stress- of loopbaancoach traject bespreken we samen welke manier van schrijven voor jou het prettigst is.