Herken je dit?

Als je het erg druk hebt en stress voelt, lijkt het vaak of je geen seconde te verliezen hebt. Doorgaan. Snel. Nog even dit afmaken. Dan snel nog even dat regelen. Je gunt jezelf in dit soort situaties vaak geen pauze om even bij te komen.

En daar gaat het mis. Pauze, ook hele korte rustmomenten, zijn cruciaal voor je balans en energie. Kleine pauzes helpen je om weer op adem te komen, letterlijk en figuurlijk. Ze geven je niet alleen een fijner gevoel. Ze zijn ook goed voor je brein. Door je hersenen even rust te gunnen, hebben ze daarna meer energie en kom je met minder inspanning tot een slimme oplossing of op een goed idee.

Oude Zen-wijsheid

Een oud Zen-gezegde is: Zit 20 minuten per dag in meditatie. Behalve als je het druk hebt. Zit dan een uur. En dit geeft precies de crux weer. Hoe meer stress je hebt, hoe meer baat je hebt bij een pauze. Nou snap ik dat je denkt: “Help, een uur kan ik echt niet missen op drukke dagen!”
Maar maak eens een begin door een bewuste pauze van vijf minuten in te lassen in je volle schema. En kijk eens wat dat voor je doet.
Je zult merken dat die pauze je tijdswinst oplevert in plaats van kostbare tijd kost. Doordat je na je pauze weer beter en efficiënter kan functioneren voel je je niet alleen prettiger maar krijg je meer gedaan dan wanneer je stug doorgedenderd was.

Geheim superwapen tegen stress

Voor (de hopelijk zeldzamere) dagen dat je mega-veel stress voelt, zwaar overbezet bent en echt niet toekomt aan die vijf minuten per dag is er een snellere noodoplossing voor meer rust in je hoofd. Te simpel voor woorden.
Haal één keer bewust diep adem. Richt alle aandacht op hoe de lucht naar binnen en weer naar buiten stroomt. Voel bewust wat er gebeurt tijdens deze ene ademhaling. Wat voel je in je lichaam? Wat merk je op in dit korte moment?
Het is superkort, kost geen moeite en toch geeft deze absolute mini-break meer rust in je hoofd als je de focus in dit korte moment gericht naar je ademhaling brengt. Het mooiste van alles is dat je deze handige anti-stress tool altijd bij je hebt.

Dus als je vandaag:
– bijna verdrinkt in je verplichtingen en taken
– niet eens lunchpauze kunt nemen
– zelfs geen vijf minuten over lijkt te hebben.
Haal dan vandaag in elk geval 1 keer héél bewust diep adem.
Het zal je echt goed doen. En niet alleen jou, je werk ook!

Natuurlijk ervaar ik soms zelf ook dat het moeilijk is om te pauzeren. Ook ik laat me soms verleiden om door te gaan en niet mijn broodnodige herstelmomenten te pakken. Maar ik kan op basis van mijn eigen ervaring en de feedback van cliënten met stressklachten zeggen dat: pauzes op de korte termijn een hindernis lijken, maar op langere termijn een zegen zijn.

Hulp nodig bij het oplossen van jouw stress?

Vond je dit artikel interessant maar kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het vinden van meer rust in je hoofd? Kijk dan bij:
Stresscoaching: SamsonC8 stresscoaching
Vitaliteit event zaterdag 26 mei: SamsonC8 vitaliteit workshop zaterdag 26 mei 2018
Mindfulness trainingen: SamsonC8 mindfulness trainingen Amsterdam-centrumoostvondelpark